WGO roept op om suikerconsumptie te beperken

Dat het hoog tijd is dat er wordt ingegrepen wat de consumptie van suiker betreft, werd ook bevestigd in een internationaal advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Zo raadt de WHO volwassenen en kinderen aan om de dagelijkse inname van ‘vrije suikers’ te beperken tot 10% van de totale energie-inname. Een verdere beperking tot minder dan 5% vrije suikers of 25 gram zou nog bijkomende gezondheidsvoordelen bieden. Om u een idee te geven: een flesje frisdrank van 250 ml bevat 25 gram vrije suikers. Vrije suikers zijn de suikers die door de producent, kok of consument aan de voeding worden toegevoegd (bv. aan dranken, snoep, zoet broodbeleg…), maar die ook de van nature aanwezige suikers in honing, stropen, fruitsappen en fruitconcentraten.

Onder vrije suikers wordt dus meer verstaan dan enkel de toegevoegde suiker, het betreft ook bepaalde bronnen van ‘natuurlijke’ Vrije suikers (en de producten waarin ze voorkomen) bieden weinig of geen meerwaarde aan een gezonde voeding. Ze dragen vooral bij aan de energie-inname en overmatig gebruik ervan en ze werken overgewicht in de hand. Dit is vooral het geval voor gesuikerde dranken. Ze worden gemakkelijk in grote hoeveelheden geconsumeerd ook al geven ze geen verzadigd gevoel. Wie veel producten met vrije suikers consumeert houdt bovendien minder plaats over voor voeding die rijk is aan nutriënten zoals vezels, vitaminen en mineralen. De voeding raakt uit balans waardoor het risico op gewichtstoename en zogenaamde welvaartsziekten (o.a. diabetes type 2, hart- en vaatziekten) stijgt.

Een bijkomend probleem is het verband tussen de consumptie van vrije suikers en het ontstaan van tandcariës.

  • De WHO raadt een verminderde inname aan van vrije suikers doorheen de levensloop.
  • Voor zowel volwassenen als kinderen, raadt de WHO aan om de inname van vrije suikers te beperken tot minder dan 10% van de totale energie-inname.
  • De WHO stelt voor om de inname van vrije suikers verder te reduceren tot minder dan 5% van de totale energie-inname. Deze aanbeveling is gebaseerd op de effecten van vrije suikers op tandgezondheid.
  • De krachtige aanbeveling van maximaal 10% komt voor een volwassen vrouw met een energie-inname van 2000 kcal per dag neer op maximaal 50 g vrije suikers. De voorwaardelijke aanbeveling van maximaal 5% komt voor een volwassen vrouw met een energie-inname van 2000 kcal per dag neer op maximaal 25 g vrije suikers per dag. Ter vergelijking: 25 g vrije suikers stemt overeen met de hoeveelheid in één flesje frisdrank of fruitsap van 250 ml. De WHO vermeldt nog enkele bemerkingen bij deze aanbevelingen:
  • De inname van vrije suikers wordt niet beschouwd als een geschikte manier om de calorische inname te verhogen bij personen met een te lage energieinname indien andere opties beschikbaar zijn.
  • Deze aanbevelingen zijn niet van toepassing op personen die een therapeutisch dieet volgen, waaronder de behandeling van ernstige of matige acute ondervoeding. Hiervoor worden specifiek richtlijnen ontwikkeld.

Tot slot nog een belangrijke aanvulling: deze aanbevelingen staan niet op zich en moeten gecombineerd worden met andere aanbevelingen, zoals die voor de beperkte inname van vetten.